Check je netwerkkaart: haal je het maximale uit je glasvezelverbinding

Heb je glasvezel van Caiway? Leuk! Maar wist je dat er een aantal dingen zijn die – zonder dat jij er erg in hebt – je snelheid naar beneden kunnen halen? Neem bijvoorbeeld je netwerkkaart: een verouderde kaart doet je verbinding meestal geen goed. Eigenlijk geldt: hoe sneller je netwerkkaart, hoe sneller je kabelverbinding. In deze blog vertellen hoe dit stukje hardware je internetsnelheid kan beperken, hoe je de snelheid kunt checken, waar je ‘m vindt, wat je kunt doen om ‘m sneller te maken en hoe je ‘m vervangt.


Lees ook:

Van deze apparaten wist je niet dat ze je wifi-signaal verstoren

 

Dit is een netwerkkaart
Een netwerkkaart is het onderdeel van je computer of laptop waarmee je verbinding maakt met het internet of netwerk in huis. Er bestaan net als internetverbindingen, netwerkkaarten voor een bekabelde of draadloze verbinding. In deze blog leggen we de focus op een bekabelde verbinding, omdat je hiermee het meeste uit je internet haalt.

 

Snelheid van netwerkkaart checken
Simpel gezegd heb je tegenwoordig de standaard gigabit netwerkkaart. Hiermee haal je tot 1000 Mbit/s aan snelheid. Bij een verouderde fast ethernet netwerkkaart is dit anders. In theorie haal je misschien 100 Mbit/s, maar 85-90 Mbit/s is gangbaarder. Om erachter te komen of en hoeveel invloed je netwerkkaart heeft op je snelheid, moet je de snelheid van je netwerkkaart meten. Zorg wel dat je minimaal verbonden bent met een ethernetkabel uit de CAT5E categorie: deze ondersteunen namelijk snelheden van maximaal 1000 Mbit/s. Let op: dit gaat over een bekabelde verbinding, en niet over wifi. 1000Mbit/s is op wifi niet te halen, ook al heb je een goede netwerkkaart. Een langzame internetverbinding heeft 9 van de 10 keer te maken met interferentie of andere stoorzenders op de wifi-verbinding. In deze blog vertellen we je uit welke factoren storend werken en wat je eraan kunt doen.


Lees ook:
Van deze apparaten wist je niet dat ze je wifi-signaal verstoren

Zo doe je een snelle kaartkeuring:

Voor Windows:

 1. Klik op START.
 2. Klik op Instellingen (het tandwiel-icoontje).
 3. Klik op Netwerk en Internet.
 4. Klik op Ethernet.
 5. Klik op de optie Adapteropties wijzigen.
 6. Dubbelklik op LAN-verbinding.
 7. Zie je hier 100  Mbit/s staan? Dan kan je een maximum van 85-90  Mbit/s verwachten bij een speedtest. Staat hier 1,0 Gpbs? Dan weet je zeker dat jouw apparaat fysiek de snelheid van glasvezel aankan.

Voor MAC OS:

 1. Klik op GA en kies Hulpprogramma’s.
 2. Klik op Systeeminformatie.
 3. Klik op Ethernet.
 4. Klik op Netwerk.
 5. Selecteer Ethernet en kijk naar Mediasubtype. Zie je hier 100 Mbit/s staan? Dan kan je een maximum van 85-90  Mbit/s verwachten bij een speedtest. Staat hier 1,0 Gpbs? Dan weet je zeker dat jouw apparaat fysiek de snelheid van glasvezel aankan.


Lees ook:
Vijf tips om de baas te zijn over je eigen wifi

Een 100 Mbit/s netwerkkaart: wat nu?
Stel: je komt erachter dat jouw computer over een 100 Mbit/s netwerkkaart beschikt. Da’s jammer, want daarmee bestaat de kans dat je niet alles uit je glasvezelverbinding haalt. Gelukkig is dit relatief simpel op te lossen, vooral voor een computer. Je kunt namelijk een nieuwe netwerkkaart kopen en installeren, die wél 1000 Mbit/s aankan. Heb je een laptop, dan is het iets lastiger, omdat er weinig ruimte is voor uitbreiding. Een USB-netwerkadapter zou dan de oplossing kunnen zijn. Informeer daarom even bij je lokale computerboer, die weet meestal wel wat je opties zijn.


Check ‘t zelf

Van kelder tot mancave: glasvezelinternet werkt. Caiway zorgt ervoor dat de snelheid waarmee het signaal binnenkomt, de beloofde snelheid is. Mocht je toch nog het gevoel hebben dat de snelheid iets wordt beperkt, dan is het een goed idee om je netwerkkaart eens te checken. Je weet nu hoe het moet.